Kalender

Joris Mertens

Joris Mertens krijgt voor zijn debuutalbum BEATRICE de Fnac Stripprijs, een prijs uitgereikt door de boekhandelaars van Fnac.

Joris Mertens (°1968) heeft, na een opleiding als grafisch ontwerper bij Sint-Lukas Brussel, al meer dan 25 jaren achter de rug op Belgische en internationale (reclame)film- en televisiereeksprojecten als dekorontwerper, art director, illustrator, storyboard artiest, fotograaf en grafisch ontwerper. Zo werkte hij mee, naast vele binnen- en buitenlandse reclamefilms, aan reeksen en films zoals In Vlaamse Velden, Amigo’s, Cordon, De Infiltrant, Vele Hemels, Le Fidèle en De GR5 (binnenkort op Eén). Door zijn werk heeft hij een lange ervaring opgebouwd in het vertellen van verhalen door middel van sfeer, beelden en découpage, vanuit het achterliggende idee ’niet vertellen maar tonen’. In filmproductie zijn storyboards en illustraties echter slechts een tussenstadium om tot de afgewerkte film te komen. Een beeldverhaal, waar de tekeningen het uiteindelijke medium zijn, moest er dus eens van komen.

Beatrice is zijn debuutalbum. De inspiratie voor het boek komt voort uit een enigszins melancholische verwondering over hoe oude foto’s van en door geliefden mettertijd ergens bij het vuil of op rommelmarkten terechtkomen. Foto’s van een mooi liefdespaar of een warm gezin uit een ver verleden, door niemand meer gekoesterd en achteloos weggegooid door ongeïnteresseerde opruimers. Het is een boek dat de tekeningen voor zich laat spreken, zonder dialogen, in een filmische beeldtaal. Een beeldverhaal dus. Dat vergt evenwel meer vertelruimte, waardoor je Beatrice wat kan vergelijken met een kortverhaal of kortfilm. Het is een boek om snel of traag te ‘lezen’, en keer op keer opnieuw te bekijken.

RUGTEKST:

Beatrice, verkoopster bij grootwarenhuis La Brouette in een anonieme grootstad, neemt elke dag de trein naar haar werk. In het station valt haar een wat ongelukkig verloren felrode damestas op, als een warme kleurtoets in de grijze ochtend. De volgende dagen, bij elke passage door het station, lijkt hij onaangeroerd op haar te wachten, dwingend bijna. Uiteindelijk kan ze haar nieuwsgierigheid niet meer de baas en neemt de tas mee naar huis, waardoor er zich een onverwachte nieuwe wereld aan Beatrice zal openbaren…

Evenement Eigenschappen

Startdatum 29-02-2020 14:30
Einddatum 29-02-2020 16:00
Max. deelnemers Onbeperkt
Locatie Fnac Antwerpen
Gebruik van cookies

Door deze website te bezoeken zonder je browserinstellingen te wijzigen, verklaar je je akkoord met het gebruik van cookies of vergelijkbare technologieën die worden gebruikt voor het aanpassen van de diensten en aanbiedingen aan je interesses en voor het beveiligen van de transacties op onze website. Voor meer informatie of om je instellingen te beheren of te wijzigen.