fbpx

Agenda

Laïla Koubaa
foto Laïla 2015.jpg
Woensdag, 16 December 2015, 15:00 - 16:00
Signeersessie

Laïla Koubaa werd in 1977 geboren, als dochter van een Tunesische vader en een Belgische moeder. Ze groeide op in Eggewaartskapelle, een Vlaams polderdorpje. Samen met haar zus bracht ze elke zomervakantie door bij haar familie in Tunis. 

Laïla woont met haar twee kinderen en man, de schrijver Bart Koubaa, in Gent. Ze is master in de Oosterse Talen en Culturen en begeleidt jongeren met specifieke noden in verschillende scholen.

In 2013 maakte ze met illustrator Mattias De Leeuw  Azizi en de kleine blauwe vogel een betoverend prentenboek over vriendschap en vrijheid. Ze maakte voor de Sesamreeks  samen met illustrator Tinne Van den Bossche  Ik wil niet naar Marokko.  En nu is er dan 'Hoger dan de bergen en dieper dan de zee' Een beeldroman over migratie, voor een stuk gebaseerd op haar eigen levensverhaal. Hoger dan de bergen en dieper dan de zee', zo ver gaat de liefde van ouders voor hun kind volgens een Chinese spreuk en dat toont Laïla Koubaa letterlijk en figuurlijk in haar nieuwe boek aan. Het verhaal opent in een een Belgische huiskamer waar  grootvader Monji het verhaal van zijn leven vertelt.

De Tunesische Monji verloor zijn moeder op zijn vijfde.Met zijn nieuwe moeder wil het niet klikken en zijn oudere broer Abdel ontfermt zich over hem. In de jaren zestig en zeventig waren veel Europese firma's op zoek naar goedkope arbeiders. In de winter van 1970 meerde een Franse boot aan in de haven van Tunis. Monji wilde naar Europa. Hij werd geselecteerd en krijgt een contract voor zes maanden bij een Noord-Franse rederij. Zijn broer kijkt uit naar zijn terugkeer.Maar Monji leert een Vlaams meisje kennen wanneer hij gaat dansen in een dancing over de grens. En na zes maanden trouwt hij in plaats van naar Tunesië terug te keren.

Zijn broer komt naar België om de bruiloft bij te wonen en brengt een potje aarde uit hun beider vaderland mee en Monji vermengt ze met de aarde van zijn nieuwe vaderland.En van dan af houdt hij van beide landen evenveel.Laila Koubaa en Laura Janssens hebben dit migratieverhaal schitterend uitgewerkt in woord en beeld. Er zit voldoende historie, humor en spanning in om de lezers te kunnen boeien en ook iets te laten leren. Beide dames hebben hun talenten tot het uiterste benut om van  Hoger dan de bergen en dieper dan de zee een kleurrijk en warm verhaal te maken.

Gebruik van cookies

Door deze website te bezoeken zonder je browserinstellingen te wijzigen, verklaar je je akkoord met het gebruik van cookies of vergelijkbare technologieën die worden gebruikt voor het aanpassen van de diensten en aanbiedingen aan je interesses en voor het beveiligen van de transacties op onze website. Voor meer informatie of om je instellingen te beheren of te wijzigen.